Tuesday, June 28, 2016

Si Kecik Tapau #12

Tarikh : 28 Jun 2016.
Masa : 8.30am.
Laman : Dalam Kampung Felda Semenchu,Kota Tinggi,Johor.
Team : Secara Solo.
Jentera : Honda Wave.
Pikat : Si Kecik (BB)
Teknik : Jebak.


 TAU-TAU SAMPAI...TAU-TAU TERJUN....

 Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua sahabat-sahabat pemikat sekalian....

 Arini pun mcm biasa kawan dapat melaman kejap je memandangkan ade keje sikit time-time nak raya ni..hehe...arini try bawak Si Kecik sebab nak main area-area dalam kampung je...nak main tanah pemangsa memang bersepah..hehe...

 Pukul 8.30pagi Kawan dah siapkan semua alatan,start moto terus ronda-ronda kampung sambil bawak jebak...Ronda Punya ronda nengok jam dah pukul 9 lebih...BH ade bunyi tapi macam tak memuaskan hati...Last-last sampai kat blok 27,ade BH riuh dok bergasak kat belakang umah orang bersebelahan ngan sawit...




 kawan setting sikit-sikit jebak ni...amik daun durian untuk penyamaran...(abih pokok durian orang kene cantas...hehehe...)naikkan kantau kat pokok ape ntah...Si Kecik lambat pulak nak on pagi ni...

Dalam 10 minit asyik dok makan,jalan-jalan je dalam jebak...MMmmmm....lepas 10 minit baru la dia nak on... Bh ade 3 ekor dok berentap...kejap-kejap ade yang melambung...perggghhh....Tengah kawan dok balas mesej member ni tau-tau Si Kecik dah selang-selang...Ade BH sampai ke?senyap je BHnye....Si Kecik nampak kelibat BH je kot...(sedapkan ati...hehe..)tak lama,ade dalam 5 minit lepas tu,tau-tau pelepapppp....Penibai jebak dah jatuh...Laaa....BH mana pulak yang terjun ni??....tak tau dari mana dan Bunyi BH yang mane tah....

Nengok rupa menarik jugak ni....Cuba la Otai-otai semua tilik ok ke tak ni....


Ni le rupanye BH tu...

 

 Pandangan Kanan...

 


 Pandangan Kiri...

 


 Pandangan Atas...

 

 Jadi la untuk arini...Kita Jumpa lagi pada laporan Kawan akan datang...

Sekian Wassalam....

Monday, June 27, 2016

Si Kubota Tapau #5

Tarikh : 27 Jun 2016.
Masa : 8am.
Laman : Ladang Sawit Blok 14,Felda Semenchu.
Team : Kawan dan Cinok.
Jentera : Honda Wave dan Honda C70.
Pikat : Si Kubota (BB)
Teknik : Racik Tanah.


 SI KUBOTA KEMBALI BERAKSI...

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pemikat-pemikat Terkukur dan Merbuk seluruh Malaysia,Indonesia,Brunei,Singapura dan seluruh dunia...

 Arini rasanya dapat melaman kejap je sbb ade tugas nak kene settle...dalam pukul 8 pagi Kawan capai cetok terus masukkan Si Kubota yang dah lama tak beraksi.Harap-harap boleh buat kerja dengan baik..hehe....

Kawan start moto lalu depan umah Cinok,Kebetulan dia pun nak melaman jugak...MMmm...ok le ni ade geng....

 LAMAN 1.

 Jalan punya jalan sampai la kami kat Ladang Sawit Blok 14...BH ade jugak tapi kurang galak mungkin sebab cuaca yang mendung dan sejuk ni....Try jela pacak...Si Kubota terus buat kerja...Bagus pulak dia...hehe....Tapi dah dekat 30 minit BH ni asyik datang,lepas tu gi kat betinanye...Macam takde harapan je ni...Kawan pun pindah laman le...

 LAMAN 2.

 Kawan start moto kedepan sikit belah bukit...Tadi dengar mcm riuh je...hehe...Lepas lokasi dipilih,Kawan terus buat laman,pacak racik dan turunkan Si Kubota...

 

 Belum sempat sorok,Si Kubota dah start enjin...canteekkkk....BH target terus melambung cari Si Kubota...Dah hampir 15 minit BH ni asyik pindah-pindah anggar je...adooiii....Si Kubota dah 5X tembak,dia tak mau terjun jugak...Sampai le minit ke 20,Kubota dah nonggeng kat laman baru la BH ni nak terjun....

Masuk belakang pulak dia...Pukk pakk...pukk..pak...Kubota dan BH ni belaga...Tapi nampak gaya BH ni macam takut-takut nak belaga betul-betul...Sampai le BH ni leka,tau-tau kaki dah sadung racik...Alhamdulillah....

Ni le rupa BH tu...(ekor semua patah-patah...memang taiko ni...)

 


 Pandangan Kanan...

 


 Pandangan Kiri...

 


 Pandangan Atas...



 Kawan nengok jam dah pukul 9.40pagi...Kene bergegas balik ni sebab ade urusan ni...Cinok sorang-sorang teruskan melaman...

Sekian laporan Kawan untuk kali ni...Kita jumpa lagi nanti...

sekian Wassalam...

Saturday, June 25, 2016

Si Kecik Tapau 10 & 11

Tarikh : 25 Jun 2016.
Masa : 8 am.
Laman : Bandar Mas,Kota Tinggi,Johor.
Team : Secara Solo.
Jentera : Honda Wave.
Pikat : Si Kecik.
Teknik : Jebak.


 Ade Peningkatan Si Kecik.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua semua kaki-kaki mikat.... malam tadi Kawan tido kat umah Mak Mertua Kawan kat Bandar Mas..sambil bawak Si Kecik jalan-jalan nengok laman depan-depan umah orang kat taman ni...Hehehe...


 LAMAN 1.

 Kawan berentikan moto dekat ngan TNB atas bukit ni ade seko BH ade tarik sikit...Boleh tahan jugak air suaranye...kawan setting Jebak Si Kecik kat pokok ape ntah kat tepi jalan ni...Si Kecik terus jalankan tugasnye...Lega Si kecik nak bunyi..hehe...

Dalam 10 minit BH tadi sampai dah kat kabel elektrik atas jebak...Si Kecik kasi nguku anggar seround...Gaya nak terjun ade BH ni...dok jeling-jeling kat Si Kecik...Orang ramai pulak yang lalu lalang kat sini...Last-last terjun jugak BH ni kat jebak...canteeekkkk....

 Ni le rupa BH tu..(macam tak berapa hensem le pulak...)

 


 Pandangan Kanan...

 


 Pandangan Kiri...

 


 Pandangan Atas...

 


 LAMAN 2.

 Sampai kat laman 2 ni ade seko BH dok merap je kat pokok pelam depan umah orang ni...Kawan setting jebak terus naikkan kantau kat pokok hutan tepi jalan ...Mmmm...dah setengah jam BH ni masih kat dalam pokok pelam ni jugak,tak mau keluar dia...agaknye ade sarang kot...Apelagi,Kawan pindah laman le nampak gaya ni...


 LAMAN 3.

 Sampai laman 3 ni ade seko BH suara sedang ade selang...Boleh tahan jugak ni...Kawan setting jebak kat pokok hutan depan umah kosong ni...Si Kecik terus buat keje...canteekkkk....dalam 5 minit je BH ni dah melambung dari pokok petai mencari Si Kecik...Dia melayang sampai le ke kabel atas jebak...


Si Kecik kasi nguku anggar...BH pun balas nguku jugak....Perggghhhhh....boleh tahan BH ni nguku...Tak sampai 5 minit BH ni dah terjun...pelepappppp.......


 Ni le rupa BH tu...

 


 Pandangan Kanan...

 


 Pandangan Kiri...

 


 Pandangan Atas...

   

Kawan nengok jam dah pukul 10 lebih..Jadi la melaman lepas-lepas gian untuk arini...Kita jumpa pada laporan akan datang...

Sekian,wassalam...

Si Kecik Tapau #9

Tarikh : 23 Jun 2016.
Masa : 8.30am.
Laman : Kg Felcra Sungai Layau,Kota Tinggi,Johor.
Team : Secara Solo.
Jentera : Honda Wave.
Pikat : Si Kecik (BB).
Teknik : Jebak.


 Si Kecik Salah Target....


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua sahabat-sahabat pemikat semua... Hari ni Kawan ade masa yang singkat je sebab ade hal nak diuruskan kat bandar...Dapat jolok Si Kecik kejap pun jadi le...hehehe...


 LAMAN 1.


 


 Kawan gerak dari umah dalam pukul 8.30pagi...ni pun matahari dah memancar...Kawan terus menuju ke Felcra Sungai Layau,kot-kot ade BH idaman hati...Sampai 1 laman Kawan berentikan moto ade seko BH suara boleh tahan sedang selang nguku...Pantang ade BH lalu kat kawasannye,terus melambung dia...wahhhh....

Kawan pun apelagi,setting jebak Si Kecik ni terus naikkan kat pokok pelam... Si Kecik tak tunggu lama nak start enjin..terbaeekkkk....(hehehe...).BH yang Kawan himpit tadi entah kemane peginye lepas siap setting jebak dia hilang plak..mmmm....

Dalam 15 minit tiba-tiba ade seko BH sampai kat cable elektrik...Si Kecik kasi nguku anggar seround....BH ni tak tahan terus naik anggar kat pokok kelapa...sambil nguku jugak dia...Si Kecik pujuk punye pujuk akhirnye hinggap le BH ni kat jebak...kelepaapppp....Bungkus BH mane entah munculnye...


Jadi le... Ni le rupa BH tu...


 


 Pandangan Kanan...

 


 Pandangan Kiri...




 Pandangan Atas...

 


 LAMAN 2.

 Kawan nengok jam dah pukul 9.30am...Dapat try 1 laman lagi ok ni...Kawan try pasang jebak si Kecik dekat sekolah Tadika tempat BH tadi melambung-melabung....Sampai ke pukul 10pagi BHnye menghilang Kawan pun kemas le... nanti ade masa kawan try return balik...


Sekian laporan Kawan untuk kali ni...berjumpa kita pada laporan akan datang...

Sekian Wassalam...

Saturday, June 18, 2016

Si Kecik Tapau #8

Tarikh : 18 Jun 2016.
Masa : 9 pagi.
Laman : Dalam Kampung Felda Semenchu,Kota Tinggi,Johor.
Team : Secara Solo.
Jentera : Honda Wave.
Pikat : Si Kecik (BB)
Teknik : Jebak.


 TAPAU LEPAS 2 BULAN BEREHAT.


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada sahabat-sahabat yang sentiasa mengunjungi blog Kawan ni walaupun dah lama Kawan tak update atas sebab urusan family.Rasanya Kawan masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Berpuasa di Bulan Ramadhan Almubarak.Semoga amalan kita di Bulan mulia ini akan diberkati.

 Hari ni hari ke-13 kita berpuasa,Kawan pun nak try bawak Si Kecik yang lama jugak berehat..Bulu plak menjarum..mmm....Bawak aje la nampk gayanye.

 LAMAN 1

 SiKecik punye la paggil naik ilang suara,BH taknak datang pun,dia sibuk kejar-kejar betina je...hehehe....

 LAMAN 2.

 Lepas berentikan moto dalam 5X rasanya,ade la seko BH yang agak galak...maklum le sejak 4 5 hari ni cuaca sejuk & mendung,BH pun tak berapa galak.





Siap setting Kawan jolok kantau atas pokok sukun yang tak berapa tinggi...Si Kecik terus buat keje...Nasib baik le nak bunyi...(hehehe...)Dalam 10 minit BH dok melambung dari pokok durian berdekatan dengan Si Kecik.BH melayang sampai le kat tiang TNB betul-betul atas kepala Si Kecik....Sikecik terus bagi nguku anggar...BH pun nguku jugak...suara kasar boleh tahan.Selang pun ade....wahhhh....SiKecik buat keje tanpa jemu...selang-selang sekali sekala bagi nguku anggar...BH yang tak tahan dari tadi akhirnye terjun jugak...belebusss....


alhamdulillah...Gigil tangan kaki lama tak pegang BH.... Ini la rupa BH tu...


Pandangan Kanan...

 


Pandangan Kiri...






Pandangan Atas...


 


Sekian laporan Kawan untuk kali ini...Semoga kita bersua lagi dalam laporan akan datang...Sekian Wassalam....

Monday, March 7, 2016

Si Kecik Tapau #7

Tarikh : 6 Mac 2016.
Masa : 8.30pagi.
Laman : Ladang Sawit Blok 12 Felda Semenchu.
Team : Secara Solo.
Jentera : Honda Wave.
Pikat Si Kecik (BB Jebak)
Teknik : Jebak.


Si Kecik Tak Menghampakan...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pengunjung blog Kawan...

Arini ingatkan saja-saja nak ronda-ronda mane la tau ade BH yang sedap-sedap...Pukul 8.30pagi Kawan dah gerak menyusup ke ladang sawit...Nampakye keadaan masih sama macam sebelum ni..BH masih lagi tak berapa rancak...Angin pun dah masuk sikit....


Dipendekkan cerita punya la penat ronda-ronda,sampai le Kawan kat Ladang sawit blok 12...Ade 2 ekor BH dok berentap...Tapi suara macam tak berapa sedap...Kawan layan-layankan jela sebab BH lain takde bunyi ni...hehehe....


Kawan persiapkan jebak terus naikkan Si Kecik guna kantau....Tak lama Si Kecik mulakan bicara...asak...asak....sekali sekala tarik guk...







Bh ni asyik main kat tunggul sawit yang tinggi je....Dalam 10minit baru le BH ni terjun kat sawit rendah...Asyik pindah-pindah pelepah je...Pelik agaknya dia nengok jebak kat batang sawit....Dalam 10 minit jugak BH ni pindah-pindah pelepah terus ke anggar jebak....bergulung.....hehehe...



Ni le rupa BH tu....













Pandangan Kanan...





Pandangan Kiri....






Pandangan Atas....





Nampak gaya angina makin kuat lagi ni....Nengok jam baru pukul 11 pagi...mmm...lain kali baru le melaman lagi...



Sekian laporan Kawan untuk kali ni...Sekian Wassalam....

Sunday, March 6, 2016

Si Kecik Buka Tirai Bulan Mac.

Tarikh : 3 Mac 2016.
Masa : 8.30pagi.
Laman : Kolam Udang,Felda Semenchu,Kota Tinggi,Johor.
Team : Kawan dan Faiz.
Jentera : Honda Wave dan Nitro.
Pikat : Si Kecik (BB Kampung)
Teknik : Jebak.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pengunjung yang tak jemu-jemu kunjungi blog Kawan ni..

Arini Kawan plan ngan Faiz nak melaman kat kawasan berhampiran dengan Kolam Udang memandangkan Faiz nak mikat merbuk...Kat laman ni memang merbuk banyak...Tapi agak susah nak tapau...hehehe....


LAMAN 1.





Sampai je laman dah hampir pukul 9 pagi..BH memang tengah dok bergasak sekarang ni...Faiz terus gi kejar BH idaman dia...Kawan pun siapkan peralatan jebak....Siap semua,kawan terus himpit BH suara sedang,selang-selang ade jugak sikit....


Baru nak menyorok,Si Kecik dah mula keje...terbaeekkkk.....Dalam 5 minit,sampai BH tu kat anggar ranting berdekatan jebak...Si Kecik terus kasi nguku anggar.....Tak sampai 2 minit,BH dah pijak anggar....Alhamdulillah...


Ni le rupa BH tu...







Pandangan kanan....





Pandangan   Kiri....






Pandangan Atas...






LAMAN 2.






Kawan cuba himpit BH suara C...boleh tahan selang ngukunye...Guk 2 gantung....Jam dah pukul 10.30pagi...Angin semakin kuat....BH pun dok jauh je...Takpe,lain kali Kawan return lagi....


Sekian laporan Kawan untuk kali ini...Lain kali Kawan update lagi kalau-kalau ade tapau...hehehe... Sekian...Wassalam....