Sunday, February 27, 2011

27 Februari 2011.

Tarikh : 27 Februari 2011.
Masa : 4.30pm.
Laman : Ladang Sawit Blok 16,Felda Semenchu.
Team : Kawan & Man(menantu jiran sebelah)
Pikat : Si Kapten..
Jentera : Yamaha Cup Trek kebun.

REZEKI YANG TAK DIJANGKA....

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua kaki-kaki pikat.....

Arini memang dah plan nak mikat AH...pagi tadi g jugak...dapat...dapat penat...hehehe....Ade laman AH nampak kawan le....AH bawak betina le....dah namenye xde rezeki....pastu plan lagi ngan Man(member men AH dulu-dulu...hehehe...)main petang pulak....Kawan soh Man bawak racik ranjau 3 kepala...menranjau le sekali-sekala....

LAMAN 1.

Perjalanan amik masa dalam 10 minit..sampai laman,dengar AH berkokok Kat bawah paya....seperti askar upahan,Kawan dan Man slow-slow menghimpit AH ni....Ngah dok pasang racik,tiba-tiba...ketoookkkk...ketoookkkk...adeeehhhh....musuh da nampak Askar Upahan ni....cabut balik racik,main lain laman....

LAMAN 2.




Laman cantik...banyak kesan-kesan kaisan AH kat pokok sawit...tak lama AH berkokok kat bawah paya jugak...macam kokok otai je ni(kata man....)Kawan ngan Man mengatur langkah seberapa senyap yang mungkin....hehehe....Man g pacak racik ranjau kat celah-celah pokok sawit...kawan pasang racik laman 35 mata...siap semua,kawan keluarkan Si kapten....terus kawan menyorok balik pokok sawit...Si Kapten jalankan tugas dengan menepuk dan kokok....disambut AH bawah paya tadi...

lama jugak AH ni dok mengokok bawah paya ni..."ade betina kot..."kata Man lagi...Dalam setengah jam kawan nampak lagak Si Kapten ni lain macam...menyendeng badan,mengais-ngais,menepuk dan kokok...macam ade AH dah dekat je ni...betul le ade...setelah AH ni menepuk dan kokok jugak....Si Kapten menerjah nak laga je...sabo sikit Kapten ooiiii....hehehe....Tiba-tiba AH tadi senyap pulak....Si Kapten pun dah macam takde ape-ape berlaku je....Kawan cakap kat Man.."kita berasap sebatang,pastu kita try pindah laman".."oraiittt..." kate Man....

dah abis sebatang rokok...kawan pun keluar le dari tempat sembunyi...kemaskan racik laman...last-last Man panggil kawan,dia cakap racik ranjau dah kene bawak lari 1 kepala...sudaaahhhh....time bile pulak le AH ni bawak lari...tengah dok mencari,Kawan jumpa segumpal racik,tak disangka ade AH tersorok dalam semak dengan kaki tersangkut racik...Alhamdulillah.....patutpun senyap....

Inilah hasilnya.....

Pandangan Kanan....


Pandangan Kiri....


Pandangan Kaki....(mak ooiii....dekat 2 inci...)



Dok diam-diam yeee.....


video

Dalam lingkungan kol 6.30pm,Kawan ngan Man bergegas pulang....Rezeki Allah.....

Sekian untuk arini...Wassalam.....

26 Februari 2011.

Tarikh : 26 Februari 2011.
Masa : 8.30am.
Laman : Rumah kongsi Ambok,Felda semenchu.
Pikat : Si lentik.
Team : Secara Solo.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.

Salam semua sahabat-sahabat...

Arini sebenarnya xde plan pun nak g melaman...pagi-pagi lagi Kawan dok bersihkan semua sangkar layang,bagi makanan n bagi air kat Pikat dan BB...Selesai semua,terdengar BH kat sekitar rumah Kawan ni...geram je dalam hati....tanpa berlengah masa,capai cetok...masukkan Si Lentik..try melaman kat laman yang sebelum ni BH taknak turun.... Panaskan enjin lebih kurang,terus gerak g tempat dituju...amik masa dalam 10minit...Sampai Laman,dengar BH idaman...Siapkan laman yg pernah digunakan sebelum ni...Pacak si Lentik,terus kawan selubung balik pokok sawit....




BH Idaman ni suara agak kasar jugak(B+) ade selang sikit-sikit...dari tadi dok berguk atas bumbung rumah kongsi je ni...Barangkali BH-BH sini dah tak takut orang sebab nampak kawan dia wat deeekkk je...hehehe....Si Lentik beri respon positif...angkat guk,mengasak....dalam 5 minit,BH lain dari seberang tapak padang bola ni melambung..ngam-ngam atas anggar...Silentik menguku senafas,BH terjun...menguku-menguku..sangkut racik....

Inilah hasilnye....

video


Pandangan Kanan...


Pandangan kiri...


Pandangan Atas....



Masa kawan amik BH ni,BH Idaman terbang g pokok sawit belakang rumah kongsi...tapi masih berguk dan sekali sekala mengasak....Kawan try le pacak 1 kepala racik lagi kat laman yang sama...Dalam 5minit BH Idaman ni hinggap kat atas bumbung semula....kuat asak je....last-last sampai le kat atas anggar secara senyap-senyap....hehehe....apelagi....lawan menguku je....lambatnye nak terjun....dalam 10 minit baru BH ni terjun,tapi ade le dalam 3 langkah....pusing-pusing je dari tadi....akhirnye jumpa jugak kat pintu masuk....menguku-menguku...sangkut racik....alhamdulillah.....tapau jugak akhirnye.....

Inilah hasilnye......

video

Main Sembunyi Ibu...hehehe...


Pandangan Kiri....


Pandangan kanan....



Dalam lingkungan kol 9.30am...kawan meronda-ronda sambil dengar suara Bh lagi....kene balik cepat ni..sebab ade jemputan kawin umah member.....dalam kol 10am...kawan bergerak balik...sekian untuk arini...wassalam.....

Wednesday, February 23, 2011

23 Februari 2011.

Tarikh : 23 Februari 2011.
Masa : 4pm.
Laman : Tepi Highway Senai-Desaru,Felda Semenchu.
Team : Kawan,Abg Rahim(Abg Ipar) & Cik Man
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun & Honda Wave.
Pikat : Si Lentik & Si Lentur(Joran Pancing..hahaha...)

SAMBIL MENYELAM,SAMBIL MINUM AIR MIRINDA...HEHEHE...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua sahabat-sahabat tak kira dimana saja berada ketika ini....Arini sebenarnya plan nak gi mancing...tengahari tadi Abg Ipar kawan call ngajak kawan gi mancing..umpan cengkerik dan katak dah beli...jadi kawan 'on'kan aje....




Kawan siapkan alatan nak gi mancing semua letak dalam beg...nengok bakul moto trek kawan ni kosong pulak...apelagi,capai cetok dan masukkan Si Lentik..mane le tau ade BH galak nanti....Kol 4 kawan gerak dari rumah...sampai laman dalam 4.15pm..Air pun Cantik...Ikat Mata kail,cangkuk umpan...kasi campak...Ikan kecik dok perabis umpan je ni....hampeeehhh....




Dalam setengah jam joran diragut...kawan kasi sentap...tu dia...Ikan Haruan peringkat sekolah menengah ni....Sementara tu BH dok melambung dan mengasak sakan kat sawit belah kanan ni...sabo...sabo....Dalam 10 minit,Joran disentap lagi...Haruan saiz sama jugak yang sangkut....Hati dah tak boleh tahan nengok BH melambung walaupun angin ade lagi kat sini...bagi joran kat Abg Ipar,Kawan terus menyusup cari laman...



Nampak macam cantik laman ni.Ade anggar pokok hutan,anak sawit dan ade anak-anak pisang...wat laman kat atas bukit sikit terus pacak racik...



Tadi kawan dengar BH boleh tahan jugak menyelang kat anggar ni.dia lari masuk sawit sebelah pulak...tunggu je la..kot-kot datang lagi...BH asyik melambung je...Da sampai musim ke ni??atau sekadar hiburan untuk arini je??melalut pulak kawan ni...dipendekkan cerita,dalam 15 minit BH idaman sampai kat anggar...peehhhh...selang tak ingat...disambut ngan selang Si lentik...tak lama,seko BH Kopi O sampai jugak kat anggar...adooiii...BH sama BH lawan nguku kat atas...Si lentik kat bawah naik hilang suara dahh.....Belum sempat berlaga,seko BH terjun laman...menguku-menguku,terus sangkut racik,tapi masih tak dihiraukannya...tak sangka pulak lagi seko pun terjun terus sangkut jugak....1 kepala racik sangkut BH 2 ekor....(jadi megi le jawabnye....hehehe...)



Alhamdulillah....tapi kawan dah tak tau yang mane satu BH idaman tadi...nengok bulu pun kawan tak arif sangat...hehehe...Inilah hasilnye.....

BH 1...

Pandangan kiri....


Pandangan Kanan...




Pandangan Atas...


BH 2...

Pandangan kiri....


Pandangan Kanan...

Pandangan Atas....



Pandangan kaki(dua-dua kaki sangkut....)


Agak-agak pada pandangan sahabat-sahabat,yang mane 1 yang banyak selang ye??

Bawah ni hasil memancing petang ni...kawan dapat 2 ekor Haruan je...yg lain Abang Ipar dan Cik Man yang gasak....rezeki Allah.....
Sekian untuk hari ini...Wassalam.....

Monday, February 21, 2011

21 Februari 2011.

Tarikh : 21 Februari 2011.
Masa : 4.30pm.
Laman : Ladang sawit Icam.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Kapten (AH).
Team : Kawan & Icam.

Salam semua sahabat-sahabat....arini dalam kol 3pm Kawan call Icam..."Camne,nak melaman ke petang ni??Icam jawab dia nak g menebas kat kebun dia...nampaknye macam kabur je nak melaman ni..Icam sambung cakap lagi,aritu dia dengar ade Ayam Hutan dok kokok je dekat sempadan kebun dia...fikir punye fikir,try le bawak Si Kapten...






Dalam kol 4.30pm Kawan dah sampai kat umah Icam..Dia saje bawak BB,saje wat-wat gantung katenye...Sampai laman,Icam bagitau Kawan seberang paya bawah sane ade AH,tapi takde dengo kokoknye pulak petang ni.Hantam jela...pacak racik laman,pacak Si Kapten terus kawan sembunyi...Icam jalankan operasi menebas kat belah atas...



Si Kapten jalankan tugasnye...dalam 10 minit ade le sahutan AH kat seberang paya.wahhh...macam ade can je ni....Kapten menepuk & kokok lagi....tunggu punye tunggu dah dekat 1 jam AH tak nampak bayang..naik lenguh punggung ni...hahaha....Mane le agaknye AH tadi,Kawan cakap dalam hati...Last-last Kawan nengok lagat Si Kapten macam ade nampak AH je...Tapi Kokok AH pun takde ni...Ooo....rupenye AH ni wat serang hendap....Si Kapten mengais tanah sambil menepuk & kokok...AH macam nak laga,macam taknak laga pun ye...tengah AH dok pusing-pusing laman tersadung 1 mata racik...sebelum AH bawak racik ni,baik kawan perkenalkan diri...lihat le aksinye....

video

video

Alhamdulillah...ade rezeki petang ni....Inilah hasilnye....

Pandangan kanan....


Pandangan Kiri...


Pandangan kaki (patut le macam nak taknak laga je....)

Dalam lingkungan kol 6.45pm Kawan ngan Icam bergegas pulang.....Sekian untuk arini...Wassalam.....

Sunday, February 20, 2011

20 Februari 2011.

Tarikh : 20 Februari 2011.
Masa : 7.30am.
Laman : Ladang Sawit Blok 20 Felda Semenchu.
Team : Kawan & Icam.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Garau & Si BM.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua kaki mikat...Arini Kawan melaman pagi,kene pulak cuaca cantik...Rasa lambat pulak matahari keluar sekarang ni....Sampai laman BH masih sunyi...embun pun tak hilang lagi....

Ni le pemandangan berhampiran laman dituju...(merangkap lubuk ikan haruan & keli ni...hehehe...)




Laman 1.

sampai laman dikenalpasti,masing-masing terus pasang kat anggar yg sebelum ni ade BH boleh tahan le....siap pacak Si BM kat laman terus selubung ngan mafla sebalik pokok sawit....ngah dok berasap sebatang,BH mulakan bicara kat pokok sawit selang 2 pokok belakang Kawan...lemas dibuatnye asap berkepol dalam mafla....hahaha....



tapi ni bukan BH target ni...laaa...mane pulak BH aritu bertapa ni....??layankan jela BH kopi o ni...Si BM mengasak sambil selang nguku....BH sampai kat pokok anggar..dalam seminit BH terjun,prappp...praaappp...sedas dua,dah tarik kaki....Alhamdulillah.....

Inilah Hasilnye...kopi o kurang manis je.....

Pandangan kanan....


Pandangan kiri....


Pandangan Atas...



Setengah jam tunggu lagi...masih tak kedengaran BH Idaman ni....dah ade yg menapau kottt....mesej Icam,jom pindah laman......

LAMAN 2.



BH kurang sikit kat laman ni...tp ade seko BH suara kasar banyak selang...Icam himpit itu BH...Kawan try himpit BH suara sedang..ade le selang sikit-sikit...Siap laman Si BM terus mengasak...BH tiba-tiba menguku....laaa....ade betina rupenye....payah nak terjun ni....tunggu le dalam setengah jam....taknak datang dekat jugak.....perkemas alatan,Kawan tunggu Icam kat moto...terdengar BH yang Icam kejar tadi menguku....wahhhh...ade can Icam dapat ni....tak lame,Muka Icam keluar sambil senyum....ade isi le dalam ganjut tu.....

Ini le hasil Icam.....Lawo BHnye....

Pandangan kiri....


Pandangan kanan...


Pandangan atas...


Kawan ngan Icam terus meronda lagi....tp takde BH berkenan dihati...takpe,cukup le menapau untuk arini...sok lusa ade lagi...hehehe...

Sekian...Wassalam.....

Sunday, February 13, 2011

13 Februari 2011.

Tarikh : 13 Februari 2011.
Masa : 7.45am.
Laman : ladang Sawit Blok 20,felda semenchu.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Garau (BB),Si Kapten (Denak AH).
Team : Kawan & Icam.

SEKALI-SEKALA TUKAR SIKIT SELERA......

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada semua sahabat-sahabat semua....

arini dapatlah kawan update sikit blog kawan ni....dah lama tak menapau....Bukan takde g melaman,tp cuaca yang agak tak menentu & mungkin Pikat & BB tak power...hehehe....

Pagi ni plan ngan Icam try-try ronda kebun lagi,mane tau ade BH yang galak walaupun musim angin masih ade....Sambil bawak BB,bwk le sekali Ayam Hutan denak yang Kawan beli kat Batu Pahat 3 minggu lepas....masih muda remaja...bulu pun tak abis siap lagi....

Inilah Si Kapten yang Kawan maksudkan....(nama Kapten kwn bagi sbb balungnye jatuh belah kanan...kalau balungnye tegak je,mugkin kawan panggil Prebet...hahahaha...)




Dipendekkan cite,setelah puas meronda ngan Icam..naik lenguh enjin motor trek kawan ni,BH masih tak berape nak galak walaupun jam dah menunjukkan kol 9am...Ayam Hutan(AH) memang mana-mana ade je...tp,cukup terkenal ngan celirnye.....last-last sampai le kwn kat kebun sawit blok 20 ni....ade 2 ekor BH dok mengasak....Apelagi,Icam kasi himpit itu BH...Kawan pulak himpit AH kat bawah paya....





Siap wat laman kat tepi longgokkan pelepah sawit,pacak racik laman 21 mata terus pacak Si Kapten....belum sempat kawan nak menyorok,Si kapten dah menepuk & kokok...wahhh...semangat nampaknye....(dah 3 tahun tinggal main ayam,terasa teruja pulak...hehehe...)



Dalam 15 minit AH datang dari arah belakang kawan sembunyi....adoooiii....lintang-pukang dia lari nampak kawan....tunggu lagi....tak lama Si Kapten dok berkokok je,AH bawah paya ni naik keatas....nampak gaya macam samseng je ni...datang sendeng je...naik atas pokok,kokok....terjun pokok pun kokok jugak....Si Kapten masih melayan AH ni dengan kokok sambil mengais-ngais tanah....dalam 10 minit Si Kapten kasi mengepak & kokok,AH terus menerjah masuk laman nak berlaga terus sangkut racik.....alhamdulillah....ade lauk arini.....

Inilah hasilnye.....

Pandangan kanan...(muka AH ni dah naik lemas dahhh....)


Pandangan depan...(yang pegang AH tu malu & enggan ditemuramah...hahahaha....)




Pandangan kaki.....(patutpun samseng......)




Setelah disembelih.....

Dapat le melepaskan gian mikat Ayam Hutan ni....sementara menunggu musim terkukur sampai....Sekian untuk hari ini....

Wassalam......