Saturday, April 28, 2012

28 April 2012.

Tarikh : 28 April 2012.
Masa : 8am.
Laman : Dusun Ambok Felda Semenchu.
Team : Kawan,Adam dan Sharil(Sang Semut Tmn U)
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Budi dan Si KK.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....



 Arini memang dah plan ngan Sharil Taman U nak gi melaman...Icam plak keje arini....Kebetulan pulak Adam pun free,boleh le join skali...hehehe.... Kawan memang plan nak ke Dusun Ambok pagi ni,Ada seko BH SJ penguku....nak suruh Adam kejar...


 LAMAN 1.





Sampai je kat laman,SJ main jauh...Adam try himpit.Kawan ngan Sharil himpit BH suara sedang,selang nguku dan ada gagap 4 patah....sedap jugak ni....persiapkan laman,pacak Si KK....Si Budi Kawan gantung kat pokok....








BH dok belasah je BH lain yang masuk kawasannya...wahhh...otai betul....Si KK wat keje....menyelang walaupun bulu masih menjarum....Tiba-tiba BH terjun jauh dari laman....Si KK pujuk dengan sabar...BH makin dekat sambil menguku sambil jeling racik....Adooiiii....celir pulak dia...taknak masuk....




Hampir 45 minit BH ni masih kat luar laman je....Last-last Kawan keluar halau dulu....tambah racik ranjau pulak kat luar laman...Turunkan Si Budi pulak kat laman sama...Si Budi terus berbudi dengan mengasak dan menyelang....hehehe....tak lama BH ni datang lagi kat anggar....Degil nih walaupun BH muda sangat lagi...hehehe.... Tak lama BH ni terjun lagi....masih sama stailnye....menguku sambil menjeling kat racik.....Dia amik side jauh,masuk laman lalu tepi...puk pak....puk pakkk.....belaga ngan Si Budi.....Memang betul2 pakai kanta kat mata BH ni...hehehehe....tak kene racik lagi....Last-last dia keluar ikut tepi lagi....menguku sambil jeling lagi dan tersangkut 1 mata racik kat jari.....



Alhamdulillah.... Ni le hasilnya.....

video



 Tersungkur jua.....hehehe.....






Pandangan Kanan.....










pandangan kiri....









Pandangan Atas.....








Cuaca yg tadi elok,tiba-tiba gerimis....cepat-cepat kemas alatan,pindah laman.....




 LAMAN 2.






Ada seko BH suara sedang ade tarik jugak ni....wat laman lebih kurang pacak Si Budi lagi....hampir setengah jam,BH tak datang lagi,bunyi guruh pun dah kedengaran...terus Kawan kemas semula alatan dan terus balik umah.....




 Sekian laporan Kawan untuk kali ni....Wassalam.....

Tuesday, April 24, 2012

24 April 2012

Tarikh : 24 April 2012.
Masa : 5pm.
Laman : Dusun Ambok,Felda Semenchu.
Team : Kawan dan Icam.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Budi.




 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....



 Harini cuaca agak muram sejak tengahari tadi....Kawan call Icam,tanye boleh ke nak melaman ni?Icam cakap kita ronda-ronda jela....Dalam kol 5 Kawan gerak dari umah Icam....Sambil berhenti-berhentikan moto dalam sawit....BH sunyi sepi jek....ngah layan tido kot...hahahhaa..... Last-last sampai le Kawan kat dusun Ambok....Parking moto,ade le 2 3 ekor mengasak....







Icam try himpit suara sedang tinggi kat belah kanan....Kawan himpit sikit kat pokok sawit tinggi ni...Laman memang cantik....baru disodok....tinggal tutup sikit2 jek....Kawan siapkan laman untuk Si Budi....Mintak-mintak le cepat on.....hehehe....







Ada le seko Bh suara sedang jugak ngah mengasak dalam sawit tinggi ni....dalam 5 minit Si Budi jalankan keje.....angkat guk...sekali sekala mengasak.....canteeeekkkk......dalam 10 minit,BH dah sampai kat anggar....Si Budi kasi selang nguku.....BH sambut menguku jugak.....sambil menoleh-menoleh Si Budi yang memakinye kat bawah....hehhee.....Last-last,terjun pun dikau......Menguku-menguku....masuk pintu terus sangkut racik.....Tak sempat nak menyepak Si Budi....Alhamdulillah.....tapau gak arini.... inilah hasilnya.....




 Tu diaaaa......


video











Pandangan kanan.....





Pandangan Kiri....







dok diam-diam dulu.....




Nengok jam dah hampir 6.15pm....pacak-pacak jela Si Budi biar dia galak sikit...... Dalam kol 6.40pm gerimis semula...Kawan kemas alatan terus balik umah.....




 Sekian laporan Kawan untuk kali ni.....Wassalam......

Sunday, April 22, 2012

22 April 2012

Tarikh : 22 April 2012.
Masa : 7.30am.
Laman : Ladang Sawit Blok 21 Felda Semenchu.
Team : Kawan dan Icam.
Target : SG(selang,nguku anggar dan penguku)
Pikat : Si Budi dan Si Komeng.


 TARGET IS COMPLETED.....


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


 Pada hari ni,Kawan ngan Icam return balik laman yang kawan jenguk semalam dan kelmarin...ade seko SG yang boleh tahan jugak mainannya.kawan bersama pikat Si Budi dan Si Komeng(BB),Icam plak bawak BB G2Gnye yang berapi tu..memulakan perjalanan dari umah Icam kol 7.30am...



 LAMAN 1.



 Sampai je kat laman BH target ni ngah berkejaran ngan BH lain....puk pak...puk pak....dia belaga...Memang otai ni....kawan terus setting pelepah untuk Si Budi.....








Si Komeng Kawan gantung....









Si Budi memulakan bicara....Dia bagi salam dulu...pastu memaki hamun...(hehehe...)kejap je BH ni dah sampai anggar...BH kasi nguku anggar panjang...wahhh.....ni yang wat kawan menggigil ni...tapi masih taknak terjun jugak...BH lain melambung kat bawah paya,BH target ni melambung jugak kejar BH td....Adoiiiiii......pantang ade yang ceroboh kawasan....dalam 15 minit BH ni datang balik.....Naik tegang urat leher Si Budi memujuk....Dah Hampir-hampir 1 jam dah ni....macam takde harapan nak terjun je ni.....Kawan pindah laman le....BH ni terbang kepaya.... 


LAMAN 2.



 Kawan pindah naik keatas sikit ada seko BH suara kasar ada tarik akar....sedap jugak ni.....Kawan setting pelepah lagi untuk Si Budi....










Dalam 15 minit BH ni sampai....menyelang-menyelang terus terjun tepi Si Budi....tampar menampar berlangsung.....pastu BH ni panjang leher je...nengok Racik....OOoo...celir racik le dia....Bh ni naik pelepah atas,Dah taknak terjun lagi.....dekat 45 minit dia dok kat pelepah tu je sambil berjemur.....Kawan keluar le lg....Terus gi kat parking moto....Cuaca semakin panas dah ni.....Icam pun keluar bawak seko BH yang dia tapau....Ni le rupanya....






 pandangan Kiri.....






Pandangan kanan....






pandangan Atas....





Mantap tu pikatnye.....




 BH dah sunyi seketika....kawan bagitau Icam yang BH SG target ni taknak terjun macam kenal pikat.....Kawan mintak tolong dia try pacak BB G2G...mane tau BH target nak terjun.... Laman disiapkan....BB Icam terus wat keje walaupun BH takde yang bunyi....Last2 BH target ni membalas...wahhh....dia ada dekat je rupanya.....Si G2G Icam terus menyelang tak ingat dunia....BH melambung lagi terus hinggap kat anggar....Kawan peratikan dari jauh jek....Tau-tau kawan nampak BH dah terjun....Dengar menguku je.....Last-last Icam pun keluar dari tempat sembunyi....Sambil senyum puas je dia....Ni le rupa BH target pagi ni.....





 Pandangan Kanan.....






Pandangan Kiri....






Pandangan Atas....





Ni le keadaan laman Icam lepas BB dia bergasak ngan BH SG ni....Dahsyat.....









Icam bagi Kawan BH target ni sebab dia tau kawan memang minat sangat ngan BH SG ni...hehehe..... Dengan hati yang gembira,cukup le bekalan kami bawak 2 ekor BH pagi ni....










Sekian untuk kali ni.....Wassalam.....

Friday, April 20, 2012

20 April 2012

Tarikh : 20 April 2012.
Masa : 4.30pm.
Laman : ladang sawit blok 21 Felda Semenchu.
Team : Kawan Dan Icam.
Jentera : Yamaha Cup Trek kebun.
Pikat : Si Budi.


 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....Arini dari pagi tadi memang panas...ada jugak mendung,tapi nasib baik berlalu jek...apelagi,Kawan pun call Icam..Ajak dia melaman....dia kata on je...memandangkan kat sini petang asyik ujan je,dah cuaca cantik macam ni,jgn lepaskan peluanggggg......hehe.... Mula-mula laman mana nak dituju pun tak tau...Kawan main pulas je minyak moto cup prix ni...Sampai jugak kat laman dusun Ambok...BH ada jugak bunyi...tapi teketerrrr...teketeerrr...jek....macam tak garang je..atau mungkin perut BH tu memulas kot....hahaha....






Kita masuk sawit le kata Icam...Kawan pun on jek....try ronda-ronda laman yang BHnye cepat jadi....



 LAMAN 1.



 kawan berentikan moto kat blok 20 ni.... Hensem tak moto trek kawan ni???(hahaha......)






BH main jauh jek....Pikat Icam start mengasak dalam cetok...Rupanya ada BH berdekatan....Icam try himpit BH kasar...Kawan jalan kedepan sikit try himpit BH sedang ada tarik akar sikit(berkenan pulak....hehehe...)







Kawan setting pelepah untuk Si Budi...sambil pujuk soh dia wat keje baik-baik...hehehe....








Dalam 10 minit Si Budi jalankan keje.....mengasak....angkat guk.....mengasak balik.....cannteekkk.....Dalam 15minit BH tadi sampai anggar.....Si Budi kasi nguku anggar....BH sambut nguku jugak....Last-last Bh terjun...jalan sikit terus sangkut racik.... Alhamdulillah....lama dah kawan tak pegang BH....hehehe....Ni le hasilnya.....


video




 Pandangan Kanan...






Pandangan Kiri...





Pandangan Atas...




Kawan nengok jam dah kol 6.10pm....leh lg main 1 laman ni...hehehe....jalan lagi kedepan sikit....Ada seko BH suara kasar,Selangnye pun boleh dikatakan berapi jugak ni....Setting pelepah lagi untuk Si Budi....hehehe....














Tak sampai 5minit Si Budi jalankan tugaasnya...canteeekkk....tapi Bh tadi sampai dah nak gelap dia tak berganjak....Takpe....Lain Kali leh return balik.....hehehe.... kawan siapkan alatan terus Kawan balik umah.....



 Sekian laporan Kawan untuk kali ni...Wassalam......

Sunday, April 15, 2012

Melaman di Sg.Ara.

Tarikh : 15 April 2012.
Masa : 6am.
Laman : Felcra Sungai Ara,Kota Tinggi Johor.
Jentera : Proton Waja(dari Semenchu)Yamaha LC,Honda Ex5(Sungai Ara)
Team : Kawan,Emy,Pitem,Zul,Cikgu Nawi & Abg Nasir.
Pikat : Si Budi & Si Sontet.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....Lama dah Kawan tak Update blog ni....memandangkan musim masih tak sampai-sampai lagi kat sini...Cuaca pun tak menentu....

Arini Kawan plan ngan member-member sini nak try melaman kat Felcra Sungai Ara...Perjalanan lebih kurang 1 jam....Kol 6 kami bergerak ke sana...




Sepanjang jalan berkabus...(terasa macam gi Genting pulak...hahahha...)cuaca amat baik,matahari pun dah samar-samar jek....Sampai Simpang felcra Sungai Ara,kami disambut oleh Cikgu Nawi kat simpang masuk....hehhee...(belum pernah bersua lagi sebelum ni....hehehe...)

Ni le semangat pemikat Terkukur,tak kira kat mane boleh jadi member....hehehe...kami bersarapan dulu kat umah Cikgu Nawi.Selesai sarapan,kami berenam menuju ke laman....Memang mencabar laluannye...Segala bukit kami redah...hehehe....

Sampai laman BH tengah galak menyambut kami,Ape lagi.....masing-masing cari BH idaman....Kawan try himpit BH suara kasar,selang pun ada....nguku anggar pun lebat...wahhhh....terus pasang Si Budi kat anggar BH ni main td.....






Hampir 1 jam jugak BH ni asyik pindah-pindah pokok je...tapi taknak terjun jugak....Last-last ada pulak burung hantu terbang...wahhh.....siang-siang pun dia ade....Si Budi pun kecut,BH lari entah kemana....hehehe...pindah laman le jawabnya....



Berentikan moto jek ade ke kenderaan ni pulak tersadai tepi jalan....




Sambil-sambil berbual,ade jugak BH angkat guk kat belah bawah paya...Kawan try lagi le himpit....Macam sedap je suaranya...ade tarik sikit....



kene meniti titian usang pulak...adoooiii....gayat nih...hehehe....



Kawan siapkan laman,Pacak pulak Si Sontet....cuaca dah panas terik ni.....BH yang diidamkan pun macam taknak datang je.....Kawan kemas balik semua alatan....Memandangkan BH dah tak berapa galak,Kami semua melepak le dalam sawit....








Pitem ngan pikat AH kesayangannya.....AH masuk laman belaga tak kene racik katanya....




Emy dan Cikgu Nawi(tersenyum puas....kakakka....)





Sambil berbual sambil dengar Bh lagi ni....




nampak gayanya BH semua dah berehat....cuaca semakin panas....Kami pun bergerak pulang ke rumah Cikgu Nawi...




Trip kali ni cuma Zul je yang tapau seko....Kawan dapat jugak,tp dapat BH dalam ladung Cikgu Nawi jek...hehehe....Walaupun tak menapau,sekurang-kurangnya dapat juga bersua ngan kaki-kaki mikat seperti Cikgu Nawi dan Abg Nasir....Semoga kita dapat bersua lagi pada masa akan datang...Kawan mintak maaf sekiranya Kawan ada terkasar bahasa ketika kita sama-sama melaman arini.....


Sekian Wassalam......