Thursday, March 31, 2011

30 Mac 2011.

Tarikh : 30 Mac 2011. Masa : 4.30pm. Laman : Ladang Sawit Ambok & Ladang Sawit Blok 15 felda Semenchu. Team : kawan dan Man. Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun. Pikat : Si Kapten. PENUTUP BULAN MAC..... Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua kaki-kaki mikat.... Mula-mula Kawan Plan arini nak mengajar BB kwn kat belakang umah Icam je....Cuaca pulak tak mengizinkan,baru lepas ujan.cuaca mendung je....Last-last kawan tukar plan g mikat AH le...Suapkan Si Kapten sepotong roti untuk alas perutnye kat laman nanti,kawan terus start moto....

Dari umah kawan amik masa dalam 15 minit,sampai laman kat Ladang Ambok,ade le seko AH berkokok kat atas bukit...Kawan ngan Man mengatur langkah menghimpit AH tadi...Siap pacak racik,pacak Si Kapten,terus kawan ngan Man menyorok kat belakang pokok sawit.... Si Kapten jalankan tugas dengan menepuk ngan kokok...AH tadi pun sama jugak,menepuk ngan kokok jugak.."garang jugak ni..."bisik Kawan pada Man...Permainan hampir 15 minit...tiba-tiba ade terdengar bunyi tembakkan senapang dari jauh...AH tadi semakin galak mengokok...makin lama, bunyi tembakkan tadi semakin dekat...AH tadi terus membisu..Laaa...sape pulak menembak petang-petang ni....Man Menjerit "ooooiiiii...." nak menandakan ade orang kat sini...Mane la tau ade peluru sesat...takut jugak....kemas alatan le,pindah laman lain.... LAMAN 2. Dalam perjalanan terserempak le ngan group menembak tadi naik Mitsubishi Storm...Orang mana ntah,Tak pernah pun nengok mukanye...Yg sorang macam kenal....hehehe....Kawan menyapa,"nembak ape?" dia jawab nembak AH...Kawan jengah kat belakang Storm tu ade AH 6 ekor dah siap disembelih....Adeehhhhh....pupus le kalo macam ni....Kita mikat nak dapat seko pun susah.... Sampai laman Blok 15 ni,AH membisu...Aritu ade dengar macam kokok otai kat sini....Agaknye AH ni dengar kesedapan bunyi ekzos moto trek Kawan ni kottt....hehehe...Try pacak Si Kapten kat tepi jalan,wat pancing AH sikit....Si kapten kokok 2X...AH sahut kat seberang paya....apelagi,Kawan ngan man mengatur langkah macam askar pencen...hahaha....wat laman kat jalan yang tak digunakan lagi kat lereng paya...Siap pacak racik laman,racik ranjau 3 kepala,terus menyorok...Si Kapten bagi isyarat kat AH tadi yang dia dah masuk kawasan dia....AH menunjukkan ke'OTAI'annye dengan terbang ke pokok sawit....menepuk tak ingat...hehehe.... Si Kapten dah menunjukkan yang AH semakin hampir....AH dah sampai kat pokok sawit sebelah laman tempat Man pasang ranjau tadi,Last-last bunyi kepak menandakan AH dah sangkut ranjau....Alhamdulillah....ade rezeki nampaknye...... Inilah hasilnye....


Pandangan Kanan....



Pandangan Kiri....



Pandangan keris (1 inci...) Jam menunjukkan kol 6.20pm...tapi dah macam kol 7pm je....Nampaknye macam nak ujan lagi malam ni...Kawan kemaskan alatan,terus bergerak pulang....Sekian untuk hari ni...Sekian...Wassalam......

Monday, March 28, 2011

Tumang For Sale.

Salam semua sahabat-sahabat... Dalam ruangan ni kawan ade nak tolong jualkan member punye tumang.Wat masa sekarang,cuma ade 1 model je...Insyaallah,kalo model lain ade,Kawan akan sentiasa update kat ruangan ni pada masa akan datang... Model : TTS01. Bahan Mentah : Steel dan tembaga. Panjang :Ibu(17cm) Anak(16cm). Harga : RM70 (tidak termasuk kos penghantaran) Sebarang pertanyaan boleh menerusi Blog Kawan ni atau HP kawan 0147754519 @ 0197374519(sms shj) Sekian wassalam.....

Sunday, March 27, 2011

26 Mac 2011.

Tarikh: 26 Mac 2011. Masa : 8am. Laman : Dusun Ambok,Felda Semenchu. Team : Kawan dan Icam. Jentera : Yamaha Cup Trek kebun. Pikat : Si Lentik(Pikat)dan Si PSJ(BB) Salam semua member-member mikat.... Arini cuaca agak baik,lepas bagi ayam-ayam makan,kawan persiapkan alatan..Start moto terus gi umah icam.. LAMAN 1.

Dari rumah amik masa dalam 15minit...mula-mula ingatkan nak main laman kat anak-anak sawit kecik..tapi BH belum galak sangat le....Jadi amik keputusan ronda-ronda kat dusun buah-buahan...Bila sampai laman,BH ade yang mengasak,menguku dan ade plak yang melambung...pehhh...tak tahan ni.....Apelagi,Icam kejar BH idaman dia...Kawan amik laman atas bukit try kejar BH suara sedang dan ade le selang sikit-sikit....




Kawan wat laman berhampiran pokok petai dan anak pokok kelapa...BH tadi dok hinggap je kat pokok kelapa ni tadi...Siap semua,pacak Si Lentik kat laman...BH tadi dok main kat pokok durian pulak...tunggu je le...hehehe....ade le dalam 15 minit Si Lentik memujuk,BH melambung hinggap kat pokok petai.terus menguku...pehhh...boleh tahan ade nguku anggar....Si Lentik cuba sedaya upaya taknak hampakan harapan tuannye....hahaha...BH hinggap kat anggar pokok kepala bila Si Lentik keluarkan selang...BH pun keluarkan selang....Tunggu punye tunggu dah dekat setengah jam BH ni kat atas pokok kelapa,semua pelepah dia berpindah.... Akhirnye ade jiwa pahlawan jugak BH ni nak belaga...dia terjun betul-betul depan laman racik....menguku tak ingat...hehehe...masuk ikut pintu,terus sangkut racik....Alhamdulillah....ade hasil arini......
videoPandangan Kanan... Pandangan Kiri....


Pandangan Atas(tak tau le elok ke tak ni...hehehe...) LAMAN 2. kawan pindah kat laman bawah sikit.tadi ade Bh suara kasar kendur..Dalam hati nak try le himpit..hehehe...persiapkan laman,Try le pacak Si PSJ pulak...Lambat pulak PSJ ni nak on...dalam 5 minit,baru le nak angkat guk...tapi tiba-tiba ade bunyi merbah memberi isyarat...Si PSJ pun nampak macam kecut je...kawan terus keluar...BH kat laman ni semua dah sunyi sepi....Bungkus le semua alatan,terus kawan balik...jam pun dah hampir pukul 11am... Sekian untuk arini...Wassalam....

Saturday, March 26, 2011

For Sale

Salam semua sahabat-sahabat...Disini Kawan ingin menyatakan ade beberapa koleksi wang lama yang ingin dijual kepada sesiapa yang berminat kepada barang-barang lama... Antara koleksi adalah seperti di bawah: 1) -Pandangan Hadapan berbentuk Masjid. -Tahun 122 Masihi. -Tertera Kalimah Allah & Muhammad dibahagian atas. -Yassin dibahagian tepi. -Nilai wang tidak diketahui. -Ukuran 2 inci lebar. -Diperbuat daripada tembaga. -Kuantiti-1 keping.

-Pandangan belakang ade gambar Orang tua berjanggut memegang timba(tangan kanan)tongkat bercabang(tangan kiri) 2) -Wang Syiling Negara Malaysia dengan nilai RM1. -Tahun keluaran 1971. -Kuantiti-1 keping. 3) -wang Kertas Negara Malaysia dengan nilai rm1. -Keluaran tidak diketahui. -Kuantiti-2keping.

4)Yassin 7 Pandangan Hadapan. Pandangan Belakang.

Kepada sesiapa yang berminat sila hubungi kawan ditalian 014-7754519(Adibjb)


sekian.wassalam.....

Sunday, March 20, 2011

20 Mac 2011.

Tarikh : 20 Mac 2011.
Masa : 4.30pm.
Laman : Ladang Sawit Blok 20,felda Semenchu.
Team : Kawan dan Man.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Kapten.

Salam kepada semua kaki-kaki mikat....

Arini pagi tadi try sorang-sorang melaman terkukur,tapi tak dapat menapau disebabkan BH celir racik dan tak berapa galak...berita baiknye,dalam pertengahan perjalanan,bersua kenal le ngan sahabat baru ngan bro Din dan sahabatnye dari Pasir Gudang(jauh tu sampai kat sini...hehehe...)Harapnye,jangan serik-serik datang melaman kat sini lagi bang....

Pada petang pulak,Man call tanya nak melaman AH tak?kawan jawab ok jugak,sebab dah dekat seminggu tak bawak Si kapten ni...jadi,"on" kata Kawan....

LAMAN 1.




Pukul 4.30pm Kawan dah bergerak dari rumah.Sampai laman dikenalpasti ade AH otai,terdengar kokokannye dari arah bawah paya.Siapkan laman,Pacak racik laman terus sembunyi...hampir 40 minit AH tak berganjak,Kawan ngan Man amik keputusan pindah laman le....

LAMAN 2.



Masih berada kat Blok 20..terdengar kokok AH masa berentikan moto..."Macam otai je ni" kata Man...Apelagi,menyusup slow-slow...Siapkan laman,Kawan Pacak Racik laman,Man Pacak racik ranjau 15 mata 3 kepala.Si Kapten terus on...(agaknye lepas geram kot sebab lama tak bawak...hehehe...)AH tadi balas menepuk dan kokok...semakin lama semakin dekat..pertandingan berbalas pantun berlanjutan sampai 15minit...Si kapten menunjukkan tanda AH semakin hampir dengan menyendengkan badan...Last-last...pap..pap...pap....bunyi kepak AH tanda nak melepaskan diri....Alhamdulillah.....

Inilah hasilnye....

Pandangan Kanan (bulu kuning...)


Pandangan Kiri....


Pandangan keris..(1 1/2 inci..)


tunggu sekejap.....



Perkemaskan semua alatan...try pindah laman..(lumrah manusia tak pernah cukup dengan ape yang dapat...hehehe...)

LAMAN 3.



Masa kat laman 2 tadi ade terdengar AH kat belah atas...wat le laman kat atas jalan je....Dipendekkan cerita...sampai jam 6.30pm AH ni taknak datang...cukup le rezeki yang Allah bagi tadi....

Kawan siapkan semua alatan dan pastikan takde ape-ape yang tertinggal,kawan ngan Man bergegas pulang...Sekian untuk arini...wassalam.....

Saturday, March 19, 2011

19 mac 2011.

Tarikh : 19 Mac 2011.
Masa : 5pm.
Laman : Ladang Sawit Ambok,Felda Semenchu.
Team : Secara Solo.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Lentik (pikat) & Si PSJ (bb).

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua sahabat-sahabat....

Arini Kawan plan nak gi melaman kol 4pm...Apakan daya dalam kol 3pm cuaca yang cerah bertukar mendung....disertakan ngan hujan renyai-renyai...tunggu punye tunggu,sampai le kol 5pm,matahari dah mula nampakkan dirinye semula...boleh try le nampak gaya ni....




Mula-mula Kawan try berhentikan moto kat pokok sawit kecik sempadan ngan Ladang Ambok...saje-saje je dengar suara BH kat sini..BH tak berapa galak...Sebelum ni ade BH Seladang Jati(SJ) kat sini...tak kedengaran pulak suaranye....Start moto semula,gi laman tepi Highway Senai-Desaru(Tanah yang disodok jentolak...)




Berdekatan ngan laman ni ade dusun durian,BH dok main kat sane...nak pasang laman kat dusun tu,dia punye semak dah sama tinggi ngan Kawan ni...hehehe....Nampaknye wat laman jela kat tanah disodok ni....Persiapkan laman,Pacak Si Lentik...Si PSJ Kawan gantung je kat pokok senduduk....Dalam 5 minit Si lentik start wat keje...Angkat guk sekali-sekala...Sampai BH seko,wahhh...penguku yang sampai kat sebelah pokok anggar...menguku saje kejenye....





Tak lame lepas tu,sampai lagi seko BH...Yang ni kopi o pulak...menguku BH sama BH...Sekali BH penguku ni kalah pulak...tinggal le BH kopi o ni melawan ngan Si Lentik...Dari sebelah pokok anggar,BH berpindah kat anggar...Dalam 5 minit,BH tak tahan..terus terjun ala Pandalela Rinong(hehehe...)ngam-ngam tepi laman...



Di sebabkan Kawan wat laman open,BH masuk ikut tepi...apelagi...puk...pak...puk...pak...begasak kat laman...BH naik atas Lentik,Lentik kasi buang kat racik...yang first tak sangkut...BH tak puas hati,naik lagi....Lentik buang kali kedua..Baru le Game Over....Alhamdulillah...tapi kopi o je.... Inilah Hasilnye....


video

Jadi le......


Pandangan Kanan.....


Pandangan Kiri.....


Pandangan Atas....


Relax jap ey...Kawan betulkan racik sat.....



Dalam kol 6.15pm Kawan bergerak balik disebabkan cuaca tak berapa elok....(hujan panas...)akan Kawan return BH penguku tadi......

Sekian untuk arini....Wassalam.....

Pesanan wat semua sahabat:Jaga Pikat ngan BB elok-elok...kat sini Perampok Terkukur dah berleluasa.....

Wednesday, March 9, 2011

9 Mac 2011.

Tarikh : 9 Mac 2011.
Masa : 5.30pm.
Laman : Ladang Sawit Blok 10 Felda Semenchu.
Team : Kawan Dan Cinok.
Pikat : Si Lentik(Pikat) Dan Si PSJ(BB)
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.

Salam kepada semua rakan-rakan selaman...

Arini mula-mula plan ngan Cinok nak gi melaman dalam kol 4pm...tapi apakan daya,awan mendung disertakan gerimis melanda...macam tak jadi je ni....Last-last dalam kol 5.30,gerimis dah berenti..awan mendung ade sikit-sikit lagi,matahari pun ade suam-suam kuku je..Cinok call,ngajak melaman jugak....Disebabkan Cinok ni baru balik out station dan dah menggigil nak pacak racik,kawan on je...hehehe....





Perjalanan amik masa dalam 15 minit...Sampai laman dikenalpasti masa pikat AH aritu,BH galak jugak...riuh jugak ni....Cinok gi himpit BH Asak Rapat suara sedang kat belah atas,Kawan pulak try himpit BH Selang suara sedang jugak kat belah bawah....Wat laman serba ringkas sebab masa kecederaan dah ni...hehehe...Pacak racik 19mata,Pacak Si Lentik terus Kawan sembunyi kat balik pokok sawit..



Si lentik jalankan kerja macam biasa...BH melambung sekali..terus hinggap kat pokok anggar....Boleh tahan jugak BH ni menyelang kat atas anggar ni....Silentik memujuk lembut dan sekali-sekala menyelang...BH tak senang duduk,terus terjun depan Si lentik...episod menguku pun tiba...BH masuk pintu,terus sangkut racik...Tapi dia tak pedulikan,tetap masuk nak kitai Si Lentik walaupun BH ni dah jalan tersangkut-sangkut....sempat jugak belasah tuu....hehehe...lihatlah sedikit aksinye,dan racik terbelit sama ngan Si lentik....


video

Inilah hasilnye...
Kopi O je....


Pandangan Kanan.....




Pandangan Kiri....




Pandangan Atas.....


Jam pun dah menunjukkan kol 6.30pm,Kawan kemas alatan dan tunggu Cinok kat moto...6.40pm Cinok pun kemas alatan..dia cakap BH yang dia himpit tadi taknak terjun laman..takpe,len kali kita return...sekian untuk arini....Alhamdulillah.....

Wassalam.....

Saturday, March 5, 2011

5 Mac 2011.

Tarikh : 5 Mac 2011.
Masa : 9.30am.
Laman : Sri Medan,Batu Pahat Johor.
Team : Secara Solo.
Pikat : Si lentik.
Jentera : Proton Waja 1.6.

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera kepada sesiapa sahaja yg sudi menatapi Blog Kawan ni....

Arini Kawan sebenarnya balik kampung sebab ade jemputan kawin sepupu Kawan...Bawak aje le pikat mane tau ade terSEMPAT nak melaman nanti...hehehe(memang disempatkan le jawabnye kalo dah bawak pikat ni....hahaha....)

Kawan gerak dari rumah lingkungan dalam 6.30am...dalam kol 8am kawan singgah kat hentian R&R Machap,pekene mee rebus jawa...perut lapo sebab tak sarapan mase nak gerak tadi....

Ini le rumah peninggalan Arwah nenek Kawan...sekarang pakcik yang duduk..






Sampai kampung kol 9.30am...salam pakcik dan makcik Kawan semua,terus Kawan melepak kat luar...pehhh....tak tahan dengar suara BH dan sekali sekala melambung...Umpama Perisik Upahan,kawan wat le jalan-jalan sambil mata menjeling kat pokok getah berdekatan umah pakcik kwn ni(ade maksud jelingan tu...hehehe...)Anggar dah dikenalpasti,tunggu masa je ni....Abah kawan ajak g umah Makcik Kawan yang wat jemputan arini..jalan kaki je..Sepupu semua mengajak makan dulu.Kawan cakap le tadi baru makan kat Machap.tengahari nanti baru makan balik(padahal makan pun tak lalu bile dah dengar BH tadi...hehehe...)



Berborak sampai kol 10.30am,kawan menyusup g amik Si Lentik dan peralatan melaman kat kereta...sambil toleh kiri kanan,kawan wat laman kat anak sawit bersebelahan pokok getah yang kawan jeling tadi...



BH tadi dok main seberang jalan...takpe,try tunggu kejap...Si Lentik lambat pulak nak on,mungkin lamannye lain sikit sebab kawasan ni tanahnye berbatu merah...Dalam 10 minit Si Lentik angkat guk dan sekali sekala selang...macam ade nampak BH je tu...rupanye BH tadi dah hinggap kat kabel telefon kat tepi jalan...Lentik makin mengasak rapat....BH tak tahan melambung sekali,melayang hinggap terus kat anak sawit...BH menguku sakan...pehhh...ade nguku anggar ni...episod mengasak,menguku,selang berlanjutan dekat 10 minit...Kawan dah terasa bahang matahari dah ni...hehehe...



Akhirnye nak jugak BH ni terjun...terus menguku tak ingat...nak masuk laman,dah sangkut kaki....Alhamdulillah....tak sia-sia bawak Pikat jauh-jauh....

Inilah hasilnye....

Kuat jugak BH ni bawak racik sampai 3 pokok sawit...



Pandangan Kanan....


Pandangan Kiri....

Pandangan Atas....



Kawan mengemas alatan semua,baru terasa perut lapar...(pelik...pelik...hehehe...)selesai acara bersanding,dalam kol 4pm kawan bergerak balik ke Kota Tinggi...tapi,kene ulang lagi,ade BH sedap-sedap lagi ni....hehehe

Sekian untuk arini...Wassalam......