Friday, May 6, 2011

6 Mei 2011.

Tarikh : 6 Mei 2011.
Masa : 4pm.
Laman : Ladang Sawit Blok 10 dan 21,Felda semenchu.
Team : Kawan,Icam dan Zaid.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun Dan Honda wave.
Pikat : Si Garau dan Si Lentik.

EDISI MEMUJUK BH IDAMAN MUSIM LEPAS.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada para sahabat yang sudi mengunjungi blog kawan ni..Arini Kawan dan member-member kat sini plan nak try le memujuk BH yang tak dapat ditapau tahun lepas...mungkin pikat tak cukup mantap...hehehe...dan sudah semestinye memang takde rezeki tahun lepas....mane tau awal-awal musim ni ade rezeki Kawan dan member kat sini....sama-sama kite saksikan...jeng...jeng...jeng....

LAMAN 1.







Ni gambar kat laman Blok 10...BH target seperti dibawah:




1)Suara sedang,guk 1,asak rapat dan selang.
2)Suara sedang,guk 1,selang nguku dan penguku.
3)suara kasar,guk 2 gantung,tarik akar dan gagap 4X.
4)suara sedang,seladang jati tapi kopi o.

perjalanan dari rumah amik masa dalam 15minit...sampai je laman BH tengah bergasak...masing-masing dengar dengan harapan BH target masih ade...BH no 1,3 dan 4 je yang ade...Zaid amik no 1,kawan amik no 3 dan Icam amik no 4....masing-masing carik laman...





Kawan carik pelepah yang sesuai untuk Si garau...persiapkan laman,terus menyorok...BH datang,menguku-menguku...mengasak....tarik akar pulak tu...peeehhhhh....hampir 40minit BH kat sebelah pokok anggar je melayan betina dia...apelagi...Kawan kemas le alatan..takde rezeki laman ni....Masing-masing menuju ke tempat parking moto...Zaid tersenyum puas...BH dalam ganjut le tu...hehehe....

Inilah hasil Zaid,BH yang no 1 tadi:



Pandangan kanan....




Pandangan Kiri.....



LAMAN 2.






Laman Blok 21 ni ade BH target seperti dibawah:

1)Suara sedang,guk 1,selang nguku dan nguku anggar.
2)suara sedang tajam,guk 1 dan selang.
3)suara sedang,seladang jati dan selang sikit-sikit.




Kawan amik no 1,Zaid no 2 dan Icam no 3...masing-masing mencari haluan laman BH ni...Kawan persiapkan pelepah,turunkan Si Garau...terus menyorok...Si garau angkat guk je...BH melambung sampai selang 2 pokok sawit sambil menguku...peehhhh....Si garau bagi selang...BH sampai atas pelepah laman...menguku saje....Sama-sama menguku...BH tak tahan terus terjun....menguku sambil berjalan dah tarik kaki....Alhamdulillah......

Inilah Hasilnye....




Pandangan Kanan.....






Pandangan Kiri....





Pandangan Atas.....



lepas kemas alatan,ade le terdengar BH lain yang boleh tahan jugak bunyinye...nengok jam dah menunjukkan kol 6.30pm...takpe le...lain kali kawan try....setelah semua alatan takde yang tertinggal,kami bertiga bergerak pulang....

sekian untuk arini...Wassalam.....

9 comments:

  1. tahniah, rentak tapau berterusan nampaknyaa.

    ReplyDelete
  2. Xreal : tq bang....kalo umur BH tu pnjang,leh le wat2 stok....hehehe

    ReplyDelete
  3. mesti barang baik punya..nee

    ReplyDelete
  4. pergghhh...adib menapau sokmo...power awok yew...

    ReplyDelete
  5. salam abg kahar,abg mie & Tpower....tq byk2....

    ReplyDelete
  6. arie : salam bang...tq...nasib je tu...hehehe....

    ReplyDelete