Saturday, July 16, 2011

16 Julai.2011.

Tarikh : 16 Julai 2011.
Masa : 7.30am
Laman : Ladang Sawit Blok 4 Felda Semenchu.
Team : Kawan dan Zaid.
Jentera : Yamaha Cup Trek Kebun.
Pikat : Si Garau dan Si Sontet.

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera......

Arini Kawan ade free sikit kebetulan pulak Zaid yang bekerja kat Klang ade balik sini...Dah gigil nak melaman katanye....Kol 7am dia dah datang umah kawan...Pekene nes tarik ngan mee goreng wat alas-alas perut....

Siap sapan,dengan cuaca yang macam cerah dan macam mendung ni,Kawan ngan Zaid gagahkan jugak meredah ladang sawit memburu BH....



LAMAN 1.

Sebelum ni Kawan dah try ronda-ronda laman ni.Kadang-kadang Bh galak...kadang-kadang naik lenguh pinggang tunggu BH...hehehe....sampai je laman ade ade dalam 3 4 ekor BH ngah angkat guk...macam baru bangun tido je tu....sepanjang malam tadi hujan tak berenti.tido lajak le tu...hahaha...Zaid try himpit BH suara sedang(BHSS) ade selang boleh tahan....kawan try himpit BH suara sering(BHSP) ade gaya-gaya penguku.....



Laman 1 ni kawan try turunkan Si Garau atas pelepah....siap semuanye,Si Garau start angkat guk dan sekali sekala mengasak...dalam 5 minit tiba-tiba BHSP tadi dah hinggap atas pokok anggar...menguku memang tak ingat....Si garau pun menguku jugak ajak bersenam pagi-pagi ni....BH tak tahan dengan makian Si garau terus hinggap sebelah Si Garau...Dapat jugak BHSP ni menampar Si garau...terus Si garau bagi 2X penyepak terus BHSP tersadung racik dijari......



Alhamdulillah....ni le hasil pagi-pagi ni....


Pandangan kanan....



Pandangan Kiri...



Pandangan Atas....



Laman 1 ni Zaid pun dapat menapau BH idaman dia....ni le hasil dia....



Dapat BH Idaman pun termenung lagi ke??hahaha...



Walaupun racik kusut,hati pemikat tetap puas...hehehe...



LAMAN 2.


Start moto trek ni,pindah kat seberang paya...dari tadi BH asyik menyalak jek....matikan moto je...Zaid dah dengar BH Idaman lagi...BH suara sedang ade selang gagap tu....macam megi kari letop dia punye bunyi...hehehe...Zaid try himpit....Kawan pulak jalan kaki kedepan sikit...ade suara sedang jugak,ade selang le sikit....try le himpit...wat laman kat simpang 3 ni...tebas rumput,ade semut gatal pulak....tebas lagi berhampiran tadi...nampak macam ok.....



Laman ni kawan try turunkan Si Sontet...bulu pun baru siap ni....Si Sontet sisip-sisip bulu je turun-turun cetok ni walaupun BH ngah bergasak tepi tebing paya...Dalam 5minit baru le dia nak on...mengasak-mengasak...angkat guk...angkat guk....BH terus melambung...hinggap kat tepi pokok anggar...takde nguku anggar..menyelang boleh tahan gak le....Si Sontet bagi selang ngaku....macam-macam ayat dah Si Sontet bagi...Last-last tersilap bagi ayat,Burung lain pulak yang turun 3 ekor....seko terus sangkut racik...adeeehhhh....Ni lah dia rupanye....

Dua-dua kaki dia sauk racik...



Hensem la tu konon....hehehe...



Kemas laman le nampak gayanye....Zaid pun kecundang..BH nampak kelibat dia katanye...terus taknak terjun....

LAMAN 3.

BH taknak layan pikat pulak......

Jam dah menunjukkan pukul 12.30pm...dah terasa bahangnye....Kawan ngan Zaid pun bergegas pulang....Petangnye kawan ngan Zaid try return balik laman ni...tp BH idaman senyap pulak...Lain kali le kene return balik....Ini jela hasil arini....

Jadi le....



Sekian untuk arini...sekian...Wassalam....

7 comments:

  1. tahniah dib, tapau saja si garau.

    ReplyDelete
  2. terbaik..terganas...terbaik..terganas...tahniah bro...esok2 tapau la lagi...

    ReplyDelete
  3. salam xreal & chili....tq byk2...BH dah mcm xbrape galak sgt kat cni bang...angin pun dah masuk nmpknye.....

    ReplyDelete
  4. Salam..Tahniah...menapau jer bro....

    ReplyDelete
  5. best kalau pg2 hr dah menapau... semangat tinggi. tahniah.

    ReplyDelete
  6. TPower :salam bang...tq byk2....

    Paksu : salam paksu...tq jgk...mmg semangat dtg paksu...hehehe....

    Abg Mie : salam bang....tq jgk...Tp Bh biase je tu bang....

    ReplyDelete